Case

Chocomel en Pöttyös succesvol in Europa

Dániel Nyeste & Marieke Weusten

Sterk bestaand product en merk benutten om onze positie in andere landen te versterken

Leestijd:
2 minuten

Case Met bekende merken als Chocomel en Pöttyös speelt FrieslandCampina in op de vraag naar lekkere chocoladedranken, voor zowel thuis als onderweg, op ieder moment van de dag. Chocomel is niet weg te denken van de Nederlandse koffie- en eettafel of een café in België. In Duitsland is Chocomel uitgegroeid van een regionaal naar een landelijk merk. In Hongarije is de chocolademelk geïntroduceerd onder het bekende merk Pöttyös. Twee voorbeelden waarin een sterk bestaand product en merk worden benut om onze positie in andere landen te versterken.

Hoge verwachtingen voor de toekomst

Enorme groeikansen in Hongarije

Dániel Nyeste, Marketing Directeur Hongarije: “Pöttyös-chocolademelk is dezelfde drank als Chocomel, maar in Hongarije hebben we ervoor gekozen deze te verkopen onder ons lokale markleidende merk Pöttyös. Dat merk is het sterkte merk in Hongarije en iedereen kent het.” Chocolademelk is heel populair in Hongarije, het land heeft wereldwijd de hoogste consumptie van cacaopoeder per hoofd van de bevolking. Dániel ziet enorme groeikansen: “Chocolademelk hoort hier tot de ochtendroutine, zowel thuis bij het ontbijt als onderweg. Uit onderzoek blijkt dat consumenten de voorkeur geven aan een kant-en-klare chocoladedrank in plaats van deze zelf te maken met cacaopoeder. Daar kunnen we perfect op inspelen met Pöttyös! En we kunnen consumenten inspireren om op andere momenten chocoladedrank te drinken. Denk bijvoorbeeld aan warme chocolademelk met slagroom.”

Chocomel in Duitsland

2019

Pöttyös in Hongarije

2019

Duitsers omarmen Chocomel

Chocomel is al langer op de Duitse markt verkrijgbaar, met name langs de Nederlandse grens in Noordrijn-Westfalen. Marieke Weusten, Senior Brandmanager Chocomel Duitsland: “We zagen dat Chocomel daar geliefd is en omdat Duitsers dol zijn op chocolade hebben we de kans gegrepen om Chocomel in 2019 landelijk te introduceren. In een volwassen markt is dat een uitdaging, maar door het op een eigenwijze en beetje gewaagde manier neer te zetten, zijn we hierin geslaagd. Naast sterke online- en winkelcampagnes zochten naar we naar creatieve mogelijkheden om bekendheid te creëren en de consument Chocomel te laten proberen. Zoals het serveren van warme Chocomel op kerstmarkten, sampling met onze foodtruck, en Chocomel reclame op trams en bussen. Daar gaan we ook in 2020 mee verder. ” Marieke is ook enthousiast over het delen van best practices met andere landen: “Omdat Chocomel zo’n sterke merkpersoonlijkheid heeft, kun je concepten en campagnes van elkaar gebruiken. Zo hebben we voor onze online campagnes gebruik kunnen maken van ideeën uit onder andere Nederland, België en Engeland.”

Zowel Dániel als Marieke is enthousiast over het succes in hun markt en ze hebben hoge verwachtingen voor de toekomst. Voor beide landen verwachten ze in 2020 een verdubbeling van het volume ten opzichte van 2019. Ook wordt de distributie uitgebreid in zowel de horeca als retail – bijvoorbeeld in automaten, kiosken en benzinestations.

FrieslandCampina

27-02-2020

Meer verhalen zoals deze

Interview

8 min

De consument begrijpen is de sleutel naar succes

3 min

Kennisdelen met DDP voor meer welvaart

4 min

Meer waarde uit basiszuivel met mozzarella

77.934

Lokale boeren die deelnemen
aan een training in DDP-landen

Jaarverslag 2019

Bedrijfsresultaat en winst stijgen

Onze thema’s

Betere voeding voor de wereld

Goede inkomsten voor onze boeren

Nu en in de toekomst