Case

Meer waarde uit basiszuivel met mozzarella

Marten Paasman, Director Strategic Projects Dairy Essentials

Jaarlijks 700 miljoen liter melk verwerken tot mozzarella

Leestijd:
3 minuten

Case FrieslandCampina wil meer uit zijn basiszuivelproducten halen. Eén van de prioriteiten is versnelde groei en het meer winstgevend maken van kaas. Mozzarella is een belangrijk product met veel groeipotentieel. Het is een specialiteit die met veel gebruiksmogelijkheden. In 2019 is FrieslandCampina een tweetal samenwerkingen aangegaan om te groeien in deze categorie, met de Duitse DMK Group en Royal A-ware in Heerenveen.

Partnerships bieden ons de kans om meer waarde aan onze melk toe te voegen en om goede producten te maken

“FrieslandCampina heeft een leidende marktpositie in Nederlandse kaassoorten, maar die worden vooral in Nederland, België en Duitsland verkocht en in mindere mate geconsumeerd in de rest van de wereld.” vertelt Marten Paasman, Director Strategic Projects Dairy Essentials. “Mozzarella is een kaassoort met veel groeipotentieel. En dan niet zozeer de bolletjes die de Italiaan in de insalata caprese gebruikt, maar een hardere variant die mooi smelt op bijvoorbeeld een pizza of lasagne.

De oorsprong van mozzarella

De oorsprong van mozzarella ligt in Campania, een Zuid-Italiaanse regio bij Napels. De mozzarella uit deze regio wordt uit buffelmelk bereid en heeft een beschermde gebiedsaanduiding: Mozzarella di bufala Campana. Mozzarella komt van het Italiaanse woord voor kneden, wat essentieel is voor een mooi smeltgedrag van de kaas tijdens de bereiding. Mozzarella wordt daarom veelvuldig gebruikt voor pizza’s en andere gerechten. Mozzarella geproduceerd buiten Campania wordt meestal van koemelk gemaakt, zo ook de mozzarella van FrieslandCampina.

Groei

“De groei van de vraag naar mozzarella zit met name in Azië en Latijns-Amerika”, zegt Marten. “Dat komt door de toegenomen welvaart in combinatie met meer westerse eetgewoonten. Vooral in het business-to-businesskanaal zit groei, waar de kaas gebruikt wordt als ingrediënt voor bijvoorbeeld een pizza – zowel de diepvriesvariant als de verse die je haalt bij de pizzeria. Ook bij de consument zien we een trend om zelf met mozzarella gerechten te maken. Ten slotte willen we met de focus op mozzarella onze positie versterken in de Europese markt, onder andere bij producenten van diepvriesmaaltijden.”

Pizzamarkt wereldwijd in

2017

Samenwerken met gespecialiseerde partners

FrieslandCampina werkt voor de productie van mozzarella samen met twee gespecialiseerde bedrijven: het Duitse DMK en A-ware in Heerenveen. Marten: “Het belangrijke bij mozzarella is dat de functionele eigenschappen goed zijn – denk aan het raspen en smelten – en daarvoor werken we graag met gespecialiseerde producenten. 
We maken gebruik van de beschikbare productiecapaciteit van onze partners en hun gespecialiseerde personeel, maar op basis van onze melk en recepturen. Ook de marketing en sales doen we zelf, waarbij de nadruk ligt op het business-to-businesskanaal, maar daarnaast ook richting consument, veelal via huismerken van retailers.”

“
DMK produceert momenteel al mozzarella en de productielocatie van A-ware is begin 2020 van gestart. De locatie van A-ware is één van de duurzaamste mozzarellafabrieken ter wereld, wat goed past in onze duurzaamheidsstrategie. Beide fabrieken gaan jaarlijks 700 miljoen liter melk van onze leden-melkveehouders verwerken tot mozzarella!”

FrieslandCampina

27-02-2020

Meer verhalen zoals deze

Interview

8 min

De consument begrijpen is de sleutel naar succes

3 min

Kennisdelen met DDP voor meer welvaart

2 min

Chocomel en Pöttyös succesvol in Europa

77.934

Lokale boeren die deelnemen
aan een training in DDP-landen

Jaarverslag 2019

Bedrijfsresultaat en winst stijgen

Onze thema’s

Betere voeding voor de wereld

Goede inkomsten voor onze boeren

Nu en in de toekomst