Case

Op koers naar elektriciteitsneutrale productieketen in 2025

Klaas Vos, Global Sustainability Manager Supply Chain

Alle benodigde stroom in de eigen keten opwekken

Leestijd:
3 minuten

Case Eén van de doelstellingen binnen de duurzaamheidsstrategie van FrieslandCampina is om in 2025 elektriciteitsneutraal te zijn door alle benodigde stroom in de eigen keten op te wekken. Dat is ook een belangrijke stap naar de ambitie om in 2050 CO2-neutraal te zijn. De leden-melkveehouders van FrieslandCampina spelen daarbij een belangrijke rol door opwekking van zonne- en windenergie en energie uit monomestvergisting op de melkveebedrijven. Maar ook binnen de productieketen worden de nodige initiatieven ontwikkeld.

De investeringen verdienen we binnen vijf jaar terug

Eén van die initiatieven is om in 2020 de eerste productielocatie van FrieslandCampina in Nederland elektriciteitsneutraal te maken. Klaas Vos, Global Sustainability Manager Supply Chain, vertelt: “Het gaat om de productielocatie in Veghel die bekend staat als Nutrifeed. Nutrifeed is gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige jongdiervoeders en halffabricaten voor kalveren, biggen, lammeren en geiten voor de wereldwijde markt. Daarbij wordt de nodige elektriciteit gebruikt voor bijvoorbeeld meng- en verpakkingsinstallaties, logistiek en transport”.

Combinatie van elektriciteitsbesparing en zonne-energie

“Deze productielocatie voor jongdiervoeders functioneert dan elektriciteitsneutraal”, vervolgt Klaas. “De eerste stap daarbij was om zo veel mogelijk besparing te realiseren, met name door het vervangen van reguliere verlichting door led-lampen, het optimaliseren van de luchtbehandeling en diverse processen. We hebben hiervoor veel goede ideeën gekregen van onze eigen medewerkers. De tweede stap is dat we onze stroom via zonnepanelen op het dak van de locatie produceren. Daarvoor moest het dak van de locatie worden verstevigd en de dakbedekking aangepast.”

Met minimale investering snel resultaat

Vraagt zo’n project een grote investering? Klaas: “De investering voor de uitvoering  van alle elektriciteitbesparingsideeën verdienen we binnen vijf jaar terug. Voor de installatie van de zonnepanelen hebben we in de aanpassing van het dak van de productielocatie moeten investeren, maar voor de panelen zelf hebben we voor samenwerking met een externe leverancier gekozen. Die blijft eigenaar van de zonnepanelen en wij krijgen korting op de stroom die we afnemen. Zo minimaliseren we het investeringsbedrag en kunnen we toch snel overstappen naar elektriciteitsneutraliteit op de locatie. De elektriciteitsproductie van de zonnepanelen zal ook volledig binnen de productielocatie worden gebruikt.”

“Daarnaast is er natuurlijk ook de milieuwinst. Door de besparingsmaatregelen en het elektriciteitsneutraal maken van de locatie, door gebruik van zonne-energie, stoten we jaarlijks circa 1.000 ton CO2 minder uit.”

Combinatie van elektriciteitsbesparing en zonne-energie

Zelfde aanpak voor andere productielocaties

FrieslandCampina is inmiddels ook al bezig met andere productielocaties, zowel in Nederland als in andere landen. Klaas vertelt: “We kunnen dezelfde aanpak gebruiken. Het is een goede manier om ons aandeel groene stroom te vergroten. Uitdaging is dat niet alle daken meteen geschikt zijn voor zonnepanelen. Daarin moeten we dus investeren.”

“Daarnaast hebben we ook de mogelijkheid om stroom binnen onze eigen keten te verkrijgen via de leden-melkveehouders die op hun bedrijf ook elektriciteit opwekken. Daarmee is in 2019 ongeveer 420 gigawattuur opgewekt, dat is zo’n 40% van onze ambitie om in 2025 elektriciteitsneutraal te zijn. We zijn dus goed op weg.”

FrieslandCampina

27-02-2020

Meer verhalen zoals deze

2 min

In 2025 alle verpakkingen 100% recyclebaar

Nu en in
de toekomst

87%

Duurzame
agrarische grondstoffen

77% in 2018

van het totale volume
ingekochte grondstoffen.

3 min

Op koers naar elektriciteitsneutrale productieketen in 2025

423

GWh in 2019

Duurzaam opgewekte energie: zon, wind en biogas

Jaarverslag 2019

Reductie uitstoot broeikasgassen op melkveebedrijven

Onze thema’s

Betere voeding voor de wereld

Goede inkomsten voor onze boeren

Nu en in de toekomst