Case

Goede en betaalbare zuivel voor iedereen

Rivanda Idiyanto, Director Specialised Nutrition Indonesië

Complete, voedzame melkdrank tegen een betaalbare prijs

Leestijd:
3 minuten

Case De groeiende wereldbevolking stelt de wereld voor grote uitdagingen. FrieslandCampina levert kwalitatieve zuivelproducten met waardevolle voedingsstoffen uit melk en wil daarbij relevant zijn voor alle inkomensgroepen om alle monden te voeden. Dus zetten we ook in op betaalbare zuivel voor iedereen – twee voorbeelden uit Indonesië en Nigeria.

Betaalbare voeding om armoede en ondervoeding tegen te gaan

Susu Bendera – betaalbare kindervoeding in Indonesië

“In Indonesië hebben we in 2019 Susu Bendera geïntroduceerd,” vertelt Rivanda Idiyanto, Director Specialised Nutrition in Indonesië. “Het is melkpoeder voor opgroeiende kinderen tussen één en zes jaar en gericht op het segment voor lage inkomens, waarin we nog niet eerder actief waren. Voor hen is het een uitdaging om hun kinderen dagelijks van de juiste en voldoende voedingsstoffen te voorzien met alle risico’s van dien. Daarom vinden wij het belangrijk om goede en betaalbare voeding aan te bieden. Het is ook een belangrijke en groeiende markt. Susu Bendera is betaalbaar voor de consument en op termijn ook winstgevend voor FrieslandCampina.”

Susu Bendera bevat dertien vitamines, acht mineralen en vier gram proteïne per portie. Rivanda: “Het is een complete, voedzame melkdrank die we tegen een betaalbare prijs kunnen aanbieden. Voor de verpakking gebruiken we een aluminium sachet in plaats van karton. Dat biedt dezelfde functionaliteit, maar is goedkoper en ook duurzaam. Door het aanbieden van kleine verpakkingen kunnen consumenten die weinig te besteden hebben toch melkpoeder kopen. Ten slotte beperken we de kosten door slimme marketing, via social media in plaats van traditionele advertising. Ook in de lagere inkomensklasse heb je hiermee goed bereik.”

Susu Bendera melkpoeder bevat

Groeibelemmering bevolking Nigeria

Ontwikkeling ondergewicht in Nigeria

Dubbele uitdaging in Nigeria

FrieslandCampina WAMCO is marktleider in Nigeria. Het merk Peak heeft een marktaandeel van 52 procent en biedt een breed assortiment van zuivelproducten, zoals melk en yoghurt, die essentiële vitaminen en mineralen bevatten. Daarnaast heeft Peak ook een assortiment specifieke voeding voor vroeggeborenen en kinderen tot en met zes jaar.

“In Nigeria is het belangrijk betaalbare voeding aan te bieden omdat we voor een dubbele uitdaging staan: armoede en ondervoeding,” vertellen Chris Wulff-Caesar en Dolapo Otegbayi, beiden verantwoordelijk voor de marketing en verkoop van het merk Peak. Ongeveer 45 procent van de 200 miljoen inwoners van Nigeria moet leven van minder dan twee dollar per dag. Omdat de dagelijkse maaltijd vooral uit koolhydraten bestaat, missen ze belangrijke voedingsstoffen, zoals proteïne. Als bedrijf is het ons doel om betaalbare en goede zuivel te bieden aan iedereen.”

De distributie in Nigeria is complex. Naast directe levering aan meer dan 250.000 verkooppunten is community based selling een belangrijk kanaal. Dolapo: “Hierbij werken we samen met lokale ondernemers waardoor we Peak op zelfs de meest afgelegen plaatsen kunnen aanbieden – denk aan verkoop vanuit bestelbusjes of tenten, en verkopers die op drukke verkeerspunten betaalbare Peak-zuivelproducten aanbieden in eenpersoonssachets.”

Door creatief, competitief en kostenbewust te zijn, gecombineerd met gedreven teams zorgt FrieslandCampina voor betaalbare kwaliteitszuivel voor iedereen, zowel in Indonesië als Nigeria.

FrieslandCampina

27-02-2020

Meer verhalen zoals deze

Interview

5 min

Zoutreductie in kaas: de juiste balans vinden

2 min

TrackEasy: eerlijke informatie over de herkomst van kindervoeding

2 min

Resana®: veel eiwit in een kleine portie

5

Gram proteïne

13

Vitamines

8

Mineralen

Susu Bendera melkpoeder in Indonesië

Jaarverslag 2019

Trends en ontwikkelingen in consumentenmarkten

Onze thema’s

Betere voeding voor de wereld

Goede inkomsten voor onze boeren

Nu en in de toekomst